Pala näkkileipähistoriaa.
Näkkileipää on syöty Suomessa jo reilusti yli 100 vuotta. Alun perin Ruotsista tullutta
näkkileipää pidettiin alussa juhlaruokana, muun muassa koska sen valmistus oli
haastavaa. Sittemmin näkkileivästä tuli miltei joka huushollin arkeen kuuluva
välipala tai aterian lisuke.
Nykyään näkkileipä on
myös trendiruokaa, todennäköisesti sen monipuolisuuden ja terveellisyyden
vuoksi. Näkkileipä on käytännöllinen elintarvike koska se säilyy hyvin eikä
paina paljoa. Oikein säilytetty näkkileipä voi säilyä jopa vuoden. Näkkileivästä
on hyödytty muun muassa talvi- ja jatkosodan aikana, jolloin valmistettiin
näkkileipää armeijan käyttöön.
Rakkaalla lapsella on
monta nimeä, ja se pätee myös näkkileipään, jota on kutsuttu ainakin nimillä
vanikka, vaneri ja näkkäri. Ja kyllä se rakas leipä on - suomalaisiin uppoaa
noin kaksi kiloa näkkileipää vuodessa! Itse nimi ”näkkileipä” tulee
ruotsinkielisestä sanasta ”knäckebröd”. ”Knäcke” taas tulee sanasta ”knäck”,
eli työkalu, jota käytettiin näkkileivän valmistuksessa.
Näkkäri on siis
kiistattomasti terveellinen, hyvän makuinen ja suosittu välipala!