Karamellin historia Suomessa
Karamellin tärkeää ainesosaa, sokeria, on käytetty lääkkeenä ja ruoan piristyksenä jo vuosisatoja. Sokeri oli pitkään kallis ja harvinainen luksustuote, jota ryhdyttiin tuomaan Suomeen enemmän vasta 1500-luvulla – mutta ainoastaan varakkaiden iloksi. Oikeata karkkia pääsivät Matti ja Maija Meikäläiset maistelemaan 1700-luvulla. Tällöin ryhdyttiin valmistamaan rintasokeria, jota sai apteekista ja käytettiin myös lääkkeenä. Rintasokeria sai Suomessa apteekista 1900-luvun puoliväliin asti.
Toinen apteekissa myynnissä ollut herkku oli tietenkin lakritsi, jota myytiin lääkkeenä. Lakritsi on luonnontuote, jota saadaan lakritsijuuresta. Lakritsikasvin juurta on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin jo vuosituhansia. Aleksanteri Suuren kerrotaan antaneen sitä sotilailleen janoa taltuttamaan. Kiinalaisessa lääketieteessä lakritsin juurta käytetään vieläkin yskänlääkkeenä ja liman irrottamiseen. Eikä sovi unohtaa, että suomalainen lakritsi on erittäin suosittua maailmalla! Löydät sitä myös Kakkutukun karkeista.
Pietarilaiset opettivat suomalaisille suklaan syönnin 1800-luvulla. Erittäin hyvä asia myös terveyskannalta, koska nykyään tiedämme, että tumma suklaa voi olla jopa terveellistä! Makeisia ajatellen, 1800-luku oli muutenkin tärkeä vuosisata, koska kaikkien rakastama toffee keksittiin 1800-luvun loppupuolella. Englannintoffeemme valmistetaan vuodelta 1895 olevan reseptin pohjalta.